Søvnapnéskinne

 


Snorking og pustestans (obstruktiv søvnapnè)

Snorking kan være et plagsomt problem for mange. Ved søvn vil musklene i svelget slappe mer av slik at luftpassasjen blir trangere. Ved innpust starter de øvre luftveiene å vibrere slik at snorkelydene dannes. Årsaken til snorking kan være mange og sammensatte. Men ofte kan det skyldes anatomiske forhold i munnen, for eksempel for stor tunge eller trangt svelg. Andre årsaksfaktorer kan være overvekt, nesetetthet, røyking og alkohol.

 

Personer med pustestans (obstruktiv søvnapné) er vanligvis også snorkere. Pustestans skjer ved at bløtvevet stenger helt for luftpassasjen på tross av at pasienten gjør aktive forsøk på å puste. I denne perioden, som kan vare lengre enn 1 minutt, reduseres oksygennivået i blodet. Ved pustestans våkner man ofte helt eller delvis opp av søvnen, og enkelte opplever å hive etter pusten. På grunn av denne avbrutte søvnen vil mange pasienter føle seg trette og utmattet. Dersom du mistenker at du lider av søvnapnè bør du få stilt diagnose slik at tilstanden kan behandles. Du bør ta kontakt med din fastlege og eventuelt få videre henvisning til søvnspesialist. Når diagnosen er stilt, vil man få et individuelt behandlingsprogram. For noen kan det da være akuelt med søvnapnèskinner. 

 

Søvnapnèskinner
Søvnapnèskinner brukes til å behandle mild til moderat søvnapné, og kan også være med på å dempe eller fjerne snorkelyder. Skinnene brukes om natten, og skyver som oftest underkjeven fremover for å oppnå en større åpning i luftpassasjen, slik at luften kan passere lettere gjennom svelget. Dette forhindrer at vevet i svelget vibrerer og skaper lyder (snorking), eller at svelget lukker seg helt og hindrer tillførsel av oksygen til lungene (søvnapnè).

 

Apnéskinnen kan brukes som behandlingsform alene eller i kombinasjon med andre tiltak, som for eksempel en forbedring av pasientens generelle helse, vektkontroll, pustemaske eller operasjon. Vi i Grønnegata Tannlegesenter tilbyr søvnapnéskinner som behandling. Tannlegen tar avtrykk av tennene både i overkjeven og underkjeven, og det tas et bittindex. Avtrykket sendes til en spesialutdannet tannteknikker som lager skinnen. Skinnene blir kontrollert av tannlege og indivuduelt tilpasset etter graden av snorking og søvnapnè. For mer informasjon bestill gjerne en konsultasjonstime.
 

 

 

Grønnegata 32, 9008 Tromsø
 

Kjeveortoped: 77 75 30 35